2015. szeptember 20., vasárnap

Kiera Cass: A párválasztó

Harmincöt lány. Egy korona. 
Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik.

A Párválasztóban részt vevő harmincöt lány számára ez életük legnagyobb esélye. Egy lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak abból az életből, amibe beleszülettek. Hogy belépjenek egy világba, amiben csillogó ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket hordanak. Hogy palotában lakjanak és a csodás Maxon herceg szívéért vetekedjenek egymással. America Singer számára azonban kész rémálom Kiválasztottnak lenni. Azt jelenti ugyanis, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmesének, Aspennek, aki egy alsóbbrendű kasztba tartozik. El kell hagynia az otthonát, hogy beszálljon az ádáz közdelembe egy koronáért, amire nem is vágyik. Egy palotában kell élnie, amit a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek állandóan.
Aztán America megismeri Maxon herceget. Lassan megkérdőjelezi addigi terveit, és rádöbben arra, hogy az élet, amiről mindig is álmodott, talán köszönő viszonyban sincs a jövővel, amit korábban még csak el sem képzelt volna.


Oldalak száma: 360
Megjelenés éve: 2013
Kiadó: Gabo Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft.


---------------------------------------

A királyságban nagy dolog készülődik, mivel Maxon herceg épp a nagykorúság határaira készül lépni, ami azt jelenti, hogy párt kell magának találnia. A hagyományoknak megfelelően Illéa állam tartományaiból kell harmincöt 16 és 20 év között lévő lányból kiválasztania a hercegnek azt az egyet, aki mellett le szeretné élni az életét. America Singer (és énekel is, micsoda véletlen) nem akar részt venni a versenyen, de titkos szerelme, Aspen és az egész családja győzködte őt, hogy jelentkezzen. A lány végül belemegy, gondolván úgysem kerülhet be a legjobb harmincötbe. Aspen eközben szakít Americával, a lány pedig összetört szívvel érkezik a palotába, nem is sejtve, hogy a herceg milyen érzéseket kelthet benne.



Nem mondom, hogy ez a történet a kedvencem lett vagy lesz, de tényleg élveztem az olvasást és mindenképp folytatni szeretném a sort a trilógia következő részeivel. Eléggé kiszámítható a regény végkimenetele ha őszinte akarok lenni, de - kérdem én - manapság melyik disztópiáé nem? Ráadásul Kiera Cass nagyon is jól ellensúlyozta a kliséket az írástudományával, egy-egy fordulattal és a humoros jelenetekkel, amik Maxon és America között olykor lejátszódtak.
Az írónő sorai csak úgy viszik előre az olvasót és észre sem veszi az illető, hogy akár már a könyv felét is elolvasta. A regény stílusa olvasmányos; a szó lehető legjobb értelmében mondva. 

❝ Miért hitte mindenki azt, hogy a szépség minden?  

Úgy gondolom, hogy disztópiák esetében az egyik legfontosabb dolog a háttér felvázolása. Kiera Cass ezt az akadályt remekül átvészelte, hiszen nem félt az információkat adagolni a tartomány történelméről. 
A kiszámítható befejezés azért ne riasszon el senkit sem. Az írónő bőven kárpótol mindenkit az érdekes mellékszereplőkkel - akikből a harmincöt lány révén azért akadt bőven -, hiszen az olvasmányos és szerethető stílus mellett ők viszik előre a történetet.

❝ Lehet, hogy butaság volt, amire vágytam. Lehet, hogy nem olyasmi volt, amit megkaphattam. 
De akkor is, az enyém volt.  

Ami viszont nem tetszett, az a szerelmi háromszög volt. Miért kell manapság mindenhová egy ilyesfajta bonyodalom? Szerelmi mizéria nélkül már nem lehet eladni egyetlen könyvet sem? Ez persze most nem csak Kiera Cass-hoz szól, hanem rengeteg más íróhoz és írónőhöz is, hiszen már szinte elkerülhetetlen, hogy ezt ne pakolják bele a műveikbe. Én boldog lennék akkor is, ha csak a disztópiákban és fantasykban nem lenne ilyesmi, ha már a romantikus, kortárs művekből tényleg elkerülhetetlen. Anélkül is lehet maradandót alkotni, hogy belegabalyodnánk egy fölösleges szerelmi igavonába. 

Mindezt a szerelmi háromszög közhelyet leszámítva, összességében egy aranyos kis történetet olvashattam Kiera Cass tolmácsolásában, de sajnos nem vált így sem a kedvencemmé. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a többi részt nem szeretném elolvasni, mert nincs így. Bízom abban, hogy a folytatás kicsit kiszámíthatatlanabb lesz!

---------------------------------------

Borító: 5/5
Történet: 5/4
Írói kivitelezés: 5/4


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése