2016. június 7., kedd

Ben Sherwood: Merülj alá az álmokért!

Charlie St. Cloud ígéretes jövőjét az a kamaszkori csíny törte derékba, amiben meghalt az öccse. Évekkel később egy barátságos New England-i halászfaluban annak az ősi temetőnek a gondnoka, ahol a testvére, Sam nyugszik. Miután a balesetet követően a mentősöknek csodával határos módon sikerült Charlie-t újraéleszteniük, nem mindennapi képességre tett szert: látja Sam szellemét, beszélget vele, sőt még baseballoznak is. Ebbe a féltve őrzött, titkos világba csöppen bele az elbűvölő Tess Carroll, aki éppen világ körüli szólóvitorlázásra készül. A sors egy hatalmas viharba vezeti a lány hajóját, őt pedig Charlie életébe kormányozza. Csodálatos és különös kapcsolatuk az idővel való versenyfutáshoz, az élet és a halál, a múlt és a jövő, a megtartás és az elengedés közötti választáshoz, valamint ahhoz a felismeréshez vezet, hogy igenis történhetnek csodák, ha megnyitjuk a szívünket.


Oldalak száma: 264
Megjelenés éve: 2011
Kiadó: Pioneer Books

Olvasási idő:

2016. június 3., 12:05 → 2016. június 7., 15:50

A könyvet egy kedves barátnőmtől kaptam kölcsönbe, mivel a film után (Charlie St. Cloud halála és élete) igazán kedvet kaptam hozzá, hogy magát a sztori alapját képező könyvet is elolvassam. Ezúton is szeretném megköszönni neki, mert a könyv igazi kikapcsolódást jelentett. 

A 'Merülj alá az álmokért' egy páratlan, varázslatos történetet mesél a testvéri szeretetről és az igaz szerelem kötelékéről. Egy olyan regény, ami a legkőszívübb embert is mosolygásra készteti. 
Kicsit elhittem tőle, hogy csodák igenis léteznek és arra késztetett, hogy elhiggyem, hogy ilyesmi bárkivel megtörténhet. Milyen szép is lenne. 

Ez a történet tele van csodákkal és tragédiákkal, csak úgy, mint az élet maga. Minden szereplője szerethető és emberközeli, emellett pedig remek gondolatokkal gazdagodhattunk a továbblépésről, szeretteinkről, a ragaszkodásról, szeretetről és barátságról. 
Örültem, hogy belekezdtem a könyvbe, mert hamar át tudtam rágni magam rajta, könnyed olvasmány volt és hetek szenvedése helyett csupán néhány nap leforgása alatt elolvastam.
Köszönöm szépen Ben Sherwood-nak ezt a csodálatos kikapcsolódást, amit az általa írt elbeszélés nyújtott.

Vajon a halott szomorúsága átkerül-e az élőkre? Vajon érzik-e az eltávozottak az itt maradottak fájdalmát?

Természetesen nem vágtam hanyat magam a történet olvasása közben, hiszen a filmmel már rég lelőttem magam előtt a csattanót, de mindennek ellenére igazi mosolygásra késztető, jóleső kis történet volt. Nem egy hollywoodi kasszasiker és valóban klisékkel teli, azonban ha valaki egy könnyed, laza, romantikus kis olvasmányra vágyik, annak érdemes legalább egy esélyt adnia a Merülj alá az álmokért! c. regénynek. Ne várjon azonban senki sem kiszámíthatatlanságot, váratlan fordulatokat vagy épp adrenalinlöketet a könyvtől, ugyanis ennek nem ez a lényege. Ha valaki így indul neki az olvasásnak, csalódnia kell majd.
Persze vannak benne szomorúbb jelenetek és a gyengébb idegzetűeket akár sírásra is késztetheti, de nem szeretném lelőni senki előtt a történet csattanóját, úgyhogy ebbe nem is mennék túlságosan bele.

A cinikus jelenben nem könnyű sutba dobni a mindennapi túléléshez szükséges keménységet és élességet. De próbáld meg csak egy kicsit!

Amit nem hagyhatok még szó nélkül, az az, hogy a történet milyen gyönyörűen meg lett írva. Ben Sherwood gyönyörűen fogalmazott, rengeteg remek életigazságot csomagolt az irományába és Charlie karakterét is kíválóan megformálta. 
Nincs túlcifrázva, nincs benne csúnya beszéd, csak a szeretet és annak ereje. Lehet, hogy túl nyálasnak vagy túl romantikusnak hangzik, de én szeretem az ilyen történeteket, szeretnék hinni abban, hogy léteznek még csodák és hogy a szeretet sok mindenre képes.


A csodákhoz soha nem túl késő.

Mint említettem, a regényből film is készült, amiben nem más, mint Zac Efron játsza a főszerepet, tehát ha valakit érdekel, azt is nyugodtan megtekintheti. A két történet alappillére ugyan az. 

------------------------------------

Borító: 5/5
Történet: 5/4
Írói kivitelezés: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése