2020. július 24., péntek

Ajánló: Top 5 gyorsan beinduló történet

Sziasztok!

Üdvözlök mindenkit újból a blogon, a létező legnagyobb örömmel térek vissza ide, majdnem kétéves szünet után. Nemsoká bejegyzésekkel is jelentkezünk, addig is egy ajánlót hoztam néhány kedvenc könyvemről, amelyek már az első néhány oldaltól kezdve lenyűgöztek, és az élmény a későbbiekben sem változott meg.

5.) Kirsty Moseley: The boy, who sneaks in my bedroom window - Álmaim őrzője
Tudjátok, ez a könyv egy személyes kedvencem, bár elég rég volt utoljára a kezemben. A történet rögtön beindul, bár nem árulnám el, hogyan.


Ahogy a fülszövegből is kiderül, Amber és a bátyja éldegélnek kettesben a családi házukban, az apjuk elhagyta őket, az édesanyjuk pedig folyton utazik, és dolgozik. A szomszédjuk már egy évtizede Amber mellett alszik, mert egyszer látta sírni. Érdekes alaphelyzet - kicsit életszerűtlen, kicsit túl romantikus, de nagyon kedves. A könyv igazán szórakoztató, bár nem túl komolyan vehető bizonyos fordulatai miatt. A főszereplőink klasszikus értelemben kiskorúak, young adult a műfaj.
A magyar fordítással nem vagyok maximálisan megelégedve, aki teheti, annak sokkal inkább ajánlom az eredetiben történő "fogyasztást", ugyanis egészen egyszerű a nyelvezete.
Egy szabad délutánra kifejezetten kellemes olvasmányként szolgálhat.




4.) Patricia Briggs: Megszólít a Hold

A Mercedes Thompson-sorozat első része, amelyből hazánkban sajnos csak két rész jelent meg, pedig szuper kis történet, egy nyolc részes sorozat.
Mercy egy járó, ahogy az fülszövegből is kiderül, aki jóban van a vérfarkasokkal, és a vámpírokkal is, és miközben egy autós műhelyben dolgozik, titokban még természetfeletti bűnügyeket is megold.



A történetvezetés izgalmas, a részek kellemesen kevéssé függenek össze ahhoz, hogy ne nevezhessük függővégesnek, valamint nagyon szórakoztató.
A könyv egyik előnye, hogy annak ellenére, hogy viszonylag bonyolultan felépített világa van, mégsem unalmasak a leíró jelenetek. Betekintést nyerhetünk a természetfeletti diplomáciába és a tárgyalás művészetébe, valamint egy szórakoztató krimit is kapunk ezzel együtt.
Egyszóval imádtam.





3.) Katie McGarry: Pushing the Limits - Feszülő húr



Katie McGarry gyönyörűen kezd bele egy young adult sorozatba, amelynek során nehéz helyzetben lévő fiatalokat ismerhetünk meg, akik fiatal koruk ellenére komoly döntéseket hoznak, és nemes céljaik vannak.
Noah nem más, mint egy rossz helyzetben lévő srác, aki 18 éves korában örökbe akarja fogadni a testvéreit, akiket elválasztottak tőle.


Eközben Echo szenved az emlékeinek hiányától, és az általa választott társadalmi elszigetelődéstől. Teljesen más körökben mozognak, mégis tökéletes köztük az összhang.
Az első oldaltól kezdve a cselekmények sűrűjében találjuk magunkat.
Mindezt könnyed stílusban, szórakoztatóan, és annál több bájjal adja át.
Nemcsak ezt a részt, az egész sorozatot jószívvel ajánlom mindenkinek.




2.) Chloe Neill: A lányok olykor harapnak

Ezt a csodás kis sorozatot sem folytatják, pedig óriási siker külföldön, nem véletlenül.
A történet szerint Merit-et egy renegát vámpír 'véletlenül' megtámadja, majd Ethan, a negyedik legnagyobb chicagoi vámpírház vezetője átváltoztatja, és rögtön beindul minden.
A főhős egy kifejezetten erős női karakter, aki nem adja fel a nehéz helyzetekben, és nem esik kétségbe még akkor sem, ha hirtelen fel kell adnia addig természetesnek vett emberi életét, hogy immár vámpírként tengesse napjait.
Eközben különböző diplomáciai malőröket old meg, a legjobb barátnője hangulatingadozásait támogatja, valamint dolgozik, immár vámpír körökben.


Még anno az Ulpius Kiadó gondozásában jelent meg, akik helyesen ítélték meg az értékét.
Kifejezetten kellemes olvasmány, azonban a sorozatnak a legtöbb része csak angolul érhető el.




1.) Rachel Vincent: Stray

Nem tudom, mennyire tudjátok, de ez a sorozat nagy kedvencem, és szinte minden elem, amit szeretek a könyvekben, ötvöződik ebben.


Faythe nem más, mint egy szökött vérmacska, aki meglépett a saját esküvőjéről azért, hogy egyetemre járhasson, és elhatárolódhasson a vérmacskák hímsoviniszta világától.
Csakhogy, amint éppen sétál a campuson, megérez egy vérmacskát, és rövid úton egy kocsiban találja magát a mélyen sértett ex vőlegényével, amint az deportálja. Kínos.
Ehhez természetesen kapcsolódik egy érdekes vérmacska-bűnűgy, amelynek megoldása során olyan dolgokra derül fény, ami merőben megváltoztatja Észak-Amerika vérmacska falka-helyzetét.
Közben emberek és macskák halnak meg, falkatagok válnak árulóvá, és az egyszerűnek hitt szituációból nem létezik megfelelő kiút.








+1: Ilona Andrews: Magic Bites - Pusztító Mágia


A könyv a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg magyarul, információim szerint azonban nincs elég kereslet a sorozat iránt, így nem várhatóak további kötetek a második rész után.
A sorozat bonyolult világgal rendelkezik, és még a sokadik részben is olyan titkokra derül fény, amelyeket már az első oldalakon is történik utalás.
A történet röviden:


Kate a nagybátyja halálának különös körülményei körül szimatol, és ki akarja deríteni, hogy ki okozta a halálát, aminek során kapcsolatba kerül Curren-el, és a vérállatokkal, meg a vámpírokkal, a későbbiekben meg az európai vérállatokkal, ázsiai kultúrák fura szörnyeivel, meg persze a saját apjával. Az ember akaratlanul rákattan a sorozatra.

Azért is lett ez a +1 könyv, mert itt szabályszerűen kerestem az előzménykötetet. De komolyan, elolvastam az első száz oldalt, és arra jutottam, hogy tuti egy második vagy harmadik részt kezdtem el, bár utána meggyőződhettem róla, hogy ez a hivatalos első rész. A további kötetek is folyamatosan fenntartják az érdeklődést, nagyon ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése