2020. augusztus 8., szombat

Ajánló: könyves 'podcast'-ok


Kezdjük talán a legfontosabbal: mi is az a podcast?
A podcast egy olyan hanganyag (vagy akár videóanyag), amit annak készítője az interneten publikál. Olyan rádióadás-szerű tartalom, amelynek közzétett epizódjai nem csak meghallgathatóak, hanem általában letölthetőek is. Ráadásul a podcasting technológiának köszönhetően a podcastra fel is lehet iratkozni.

A podcastok lehetővé teszik eme pörgős világban, hogy akár utazáskor, vagy takarítás közben kikapcsoljuk kicsit. Én személy szerint körülbelül egy éve bukkantam rá a Spotify ezen világára, és rögtön le is csaptam néhányra, ami szimpatikus volt. 
Az ezenfajta hanganyag-csokrok rengetegféle műfajban és formátumban léteznek manapság; a humorostól, a komoly beszélgetéseken át eljuthatunk egészen a sorozatgyilkosokról beszámoló podcastig is. Manapság Magyarországon is egyre elterjettebbek, azonban inkább angolul válogathat az ember a széles választékból.

Ezúton is szeretnék osztozni veletek a podcastok iránti rajongásomban, és bemutatni néhányat, melyek könyvekkel foglalkoznak. 


POTTERLESS
MIKE SCHUBERT

Csatlakozz Mike Schuberthez, egy felnőtt huszonyegynéhány éves férfihoz, aki életében először olvassa a Harry Potter sorozatot.
A podcast lényegében Mike beszámolóiról szól elsősörban a könyvekkel kapcsolatban, de később belemártózik a filmek, fanfictionök, játékok világába is. A célja ezzel egy humoros, kötekedős hanganyag-csokorral a hallgatóság megnevettetése volt, azonban idővel igencsak megszerette a könyvsorozatot, mint oly sokan mások is. 

Én személy szerint élvezettel hallgattam, ahogy beleszeret a karakterekbe és a világba is.

Spotify link >> Potterless



BLACK CHICK LIT
DANI ÉS MOLLY

A podcast igaz jó pár éves, azonban főleg idén nagy szerepet töltött be a podcast világban, a Black Lives Matter movementnek köszönhetően. 
A Black Chick Lit egyébként havonta kétszer áldja meg az olvasóit egy epizóddal, amikoris bemutatnak 1-1 fekete nőkről szóló könyvet, és kivesézik azt.

Úgy gondolom, hogy főleg a mai világban illik, és jó is tudnunk ezekről a könyvekről, illetve remek ajánlásokat is hallhatunk benne. 

Spotify link >> Black Chick Lit




THE LIBRARIAN IS IN
RHONDA EVANS ÉS FRANK COLLERIUS

Ki mástól kérnénk segítséget, hogy milyen könyveket olvassunk, ha nem a könyvtárosoktól? 

A "The Librarian is in" műsorvezetői, Rhonda Evans és Frank Collerius két New York-i könyvtáros, akik műsorukban különböző könyveket ajánlanak, veséznek ki, és könyvtári hírekkel is szolgálnak. A podcast tehát könyvekről, hírekről és arról szól, hogy mit is olvassunk legközelebb. Mindezt a tudást pedig humorral fűszerezik.

Spotify link >> The Librarian is In



HARRY POTTER AND THE SACRED TEXT
VANESSA ZOLTAN ÉS CASPER TER KUILE

Ezen podcast mint a nevéből is kitalálható a Harry Potterre fókuszál, azon belül pedig a mélyebb kivesézésre a könyveknek.

Vanessa Zoltan és Casper Ter Kuile minden évadban egy új könyvre fókuszál a sorozatból, amikoris olyan témákra térnek ki, mint a magány, a trauma és a privilégium. Sokkal részletesebben, és mélyenszántóbban vesézik ki a könyveket, mint azt valaha bárki is tette. Megvilágítja a könyvsorozatot egy olyan szemszögből, ami rákényszerít minket annak mélyebben történő értelmezésére.




SHELF LOVE
ANDREA MARTUCCI

Ez a podcast a romantikus novellák szerelmeseire fókuszál. Andrea Martucci és az adott vendége ugyanis minden héten egy újabb könyvet veséznek ki. 

Ha valaki szeretné a kedvenc íróinak véleményét és ajánlását megtudni, annak mindenféleképpen érdemes belehallgatnia a "Shelf Love"-ba, hiszen többek között velük beszélget Andrea az epizódok során.

Spotify link >> Shelf Love



FIRST DRAFT
SARAH ENNI

A "First Draft"-ban Sarah Enni minden epizódban vendégül lát egy írót, majd vele beszélget az írási módjáról, az ötletei eredetéről, de akár az írói válságról is, mint jelenségről. 

Többek között megjelent már műsorában Cassandra Clare, Becky Abertalli és Aisha Saeed, Marie Lu, Hank Green, Tahereh Maffi, Liba Bray, Legh Bardugo, és még sokan mások. Az olyan embereknek ajánlom ezt a podcastot, akik kíváncsiak kedvenc íróik gondolataira, kedvenc könyveire, és hogy hogyan is írták meg már megjelent novelláikat, regényeiket!

Spotify link >> First Draft



SERIAL KILLERS
GREG POLCYN ÉS VANESSA RICHARDSON

Habár ez a podcast nem éppen könyvekkel foglalkozik, muszáj voltam mindenféleképpen megemlíteni, hiszen nekem az egyik kedvencem - akármilyen furcsa is.

A műsor epizódról epizódra egy új sorozatgyilkossal ismerteti meg a hallgatóit, mint a Zodiákus gyilkos vagy a Gyilkos Bohóc. Habár az epizódok elképesztően leterhelők, ugyanolyan érdekesek is, hiszen Greg és Vanessza megpróbálja elmagyarázni, hogy ki, mit, miért vitt végbe. Nem magyarázkodás ez, szimplán egy pszichológiai háttért ad ezen szörnyű emberek még szönyűbb gaztetteinek.

Ha valaki van olyan furcsa, mint én, és érdeklik ezek a pszichológiai érdekességek (illetve az illetőnek megvan hozzá a gyomra), annak érdemes belehallgatni a "Serial Killers"-be! Nem fogja megbánni.

Spotify link >> Serial Killers


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése