2015. november 20., péntek

Alaya Dawn Johnson: Nyárherceg

Lélegzetelállító történet szerelemről, halálról, technológiai csodákról és művészetről a jövőbeni Brazília tropikus mesevilágában. 
Palmares Tres mágikus városában egyszerre van jelen a modern technológia és a hagyomány, az éles nyelvű pletykafészkek és a dörzsölt politikusok. Eme nyüzsgő metropoliszban June Costa olyan remekműveket alkot, amik egy nap halhatatlanná teszik majd nevét. Ám a hírnévről dédelgetett álmai új fordulatot vesznek, mikor találkozik Enkivel, az új, merész Nyárkirállyal. Az egész város Enki lábai előtt hever – köztünk June legjobb barátja, Gil is –, de June számára a Nyárkirály többet jelent, mint borostyán szemek és halálos szamba. Ő látja benne a művészt. 
June és Enki együtt olyan lenyűgöző és drámai műveket hoz létre, amit Palmares Tres sosem fog elfelejteni. Ők az olaj az ébredező forradalom tüzére, ami kész fellépni a kormány az új technológiát korlátozó szigorú intézkedései ellen. June pedig mindeközben reménytelenül beleszeret Enkibe… Ám kapcsolatuk csakis tragédiával végződhet mivel Enki sorsa, mint minden Nyárkirályé előtte, a halál. 

Ez a futurisztikus Brazília ritmusával lüktető, lángoló szenvedéllyel, bámulatos karakterekkel és lenyűgöző ötletekkel teleszőtt regény elvarázsol és magával ragad.

Kiadó: Cor Leonis
Kiadás éve: 2015 november 27.
Terjedelem: 332 oldal
Műfaj: fantasy, disztópia

Alaya Dawn Johnson, mindenki jól jegyezze meg a nevét, mert ez a nő valami fantasztikusan ír. Az összetett mondatai és kifejezései lenyűgözőek, ahogy a fordítócsapat professzionális munkája is. (De nem kezdem el elemezni a szöveget, legyen elég az idézetek előtt annyi, hogy a mindenki figyelmét maximálisan magával fogja ragadni ez a könyv.)


June egy iskolás lány, akinek elég bonyolult családi helyzete van, megismerkedésünk jelenében éppen belóg egy rendezvényre, amelyre a három Nyárkirály-jelöltet hívták meg, és persze egy tízezres nézőközönség nézi a műsort. June terve, hogy a művészetét itt is népszerűsíti - kiemelkedő alkotásai teljesen mértékben lenyűgözőek, de nem elég ismertek. Enki pedig a tökéletes társ a ebben: ketten megállíthatatlanok,

Enki jelleme már az első pillanatban lenyűgözött, és felmerült bennem a kérdés, ha már most ennyire tudni akarom a titkait, múltját és életét, mi fog velem történni, ha a teljes kötetet a kezemben tarthatom?
"Legelőször is azt kell tudnod Enkiről, hogy a bőre sötét."
"Enki a verdéből jött, ami azt jelenti, hogy szegénységben nőtt fel. Azt jelenti, hogy a hidrogéntermelő algák soha meg nem szűnő bűzében nőtt fel. Azt jelenti, hogy telente, amikor a tenger meghozza a szélviharokat, éjszakákat virraszt át a hullámok robaját hallgatva. Azt jelenti, hogyha feljön a verdéből és nem elég óvatos, magával hozza annak szagát, külső jegyeit és nyomorát, és ezért mindenki lenézi, megveti.
"A harmadik dolog, amit tudnod kell Enkiről, az, hogy meg akar halni."
Az első oldalak alatt magához láncolta a szívemet a regény - ami nem gyakran fordul elő -, és érdeklődéssel várom a kötetet, hiszen több izgalmas és egyedi tényezőt ötvözött Alaya, vagy öltöztette új köntösbe a kedvelt tényezőket: egy futurisztikus Brazíliát, egy technikailag fejlett várost, egy forradalmat, halálra ítélt szerelmet és erős főszereplőket. Kérdezem én, kell ennél több?

És egy utolsó fontos tényező, amely talán meggyőz, hogy ez a te regényed: nem sorozat, ez egy önálló történet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése