2015. november 11., szerda

Ilona Andrews: Burn for me

#1 New York Times bestselling author Ilona Andrews launches a brand new Hidden Legacy series, in which one woman must place her trust in a seductive, dangerous man who sets off an even more dangerous desire…
Nevada Baylor is faced with the most challenging case of her detective career—a suicide mission to bring in a suspect in a volatile case. Nevada isn’t sure she has the chops. Her quarry is a Prime, the highest rank of magic user, who can set anyone and anything on fire.
Then she’s kidnapped by Connor “Mad” Rogan—a darkly tempting billionaire with equally devastating powers. Torn between wanting to run or surrender to their overwhelming attraction, Nevada must join forces with Rogan to stay alive.
Rogan’s after the same target, so he needs Nevada. But she’s getting under his skin, making him care about someone other than himself for a change. And, as Rogan has learned, love can be as perilous as death, especially in the magic world.


Kiadó: Avon
Kiadás éve: 2014
Terjedelem: 382 oldal

Sorozat: Hidden Legacy
Előzmény: -
Vég: a könyv cselekménye lezárt, a szereplőké nem
Happy end? függővég (TUTI AZ LESZ EGYSZER)
Műfaj: urban fantasy


Vannak kedvenc íróim, akiknek a műveivel kapcsolatban hajlamos vagyok úgy viselkedni, mint egy anyatigris. Senki ne mondjon rájuk egy rossz szót sem, mert a) leüvöltöm a fejét vagy b) soha többet nem beszélek a 'hülye' fejével. Nem a legjobb hozzáállás, de legyünk őszinték, minden könyvmolynak van ilyen Achilles-sarka. Nekem Ilona Andrews tökéletesen ez a kategória, a könyveiket beosztom, csak keveset olvasok, hogy még maradjon jövőre is. (De ezt a könyvet muszáj volt elolvasni, nem bírtam ki.)

Ismeritek Ilona Andrews-t? A közhiedelemmel ellentétben ez nem egy író neve, hanem egy írópárosé! Ilona és férje Andrews közösen írják történeteiket, amitől mindkét fél érzelmei és tettei hitelesek lesznek, a világuk sokkal kidolgozottabb, a mellékszereplőik nem papírformájúak, az ötleteik pedig jobbak. Személy szerint igazi kis tündérmesének tekintem az élettörténetüket, hiszen milyen szuper lehet már a pároddal - a másik feleddel - együtt dolgozni, és abban még kiemelkedően jónak is lenni? Ha pedig a valóságban is hasonló a szerelmük, mint amilyeneket a könyveikben megjelenítenek, azt kell mondanom, nagyon irigy vagyok.

Most beszélek kicsit erről az urban fantasyról: Egy alternatív világban, ami olyan, mint a miénk, az 1860-as években a tudósok felfedeztek egy szert, amelynek segítségével az emberekből elő tudták hozni a mágikus képességeiket, lettek pirokinetikusok, telepaták, telekinetikusok, akarat-alapú varázslók, és mások is. Idővel a szert betiltották, de az erős varázsló-családok Házakká szerveződtek, és rövid úton sznobokká váltak. A vérvonaluk nemesítése céljából érdekházasságokat kötöttek, maximum három gyerekük született, és így tovább.
Az eltelt másfél évszázad során voltak, akiknek ereje generációkon át nőtt, másoké csökkent, ezt öt csoportba osztották be. A legerősebbek a Prime-ok, az Elsőrendűek. (Ezt azért mondtam el, mert Mad Rogan és Adam Pierce is Prime.)



Nevada egy huszonöt éves magánnyomozó aki leginkább adócsalások és házasságtörések ügyében nyomoz, édesapja öt éve elhunyt, de a kórházi kezelésére annyi pénz elment, hogy mindenüket elvesztették, a cégüket szinte teljesen felvásárolta az MNI, 67%-os tulajdonjoga van benne, és Nevadát megfenyegetik, hogy elveszik tőle, ha nem találja meg Adam Pierce-t a hatóságok előtt.
A saját főnöke sem hisz benne, Adam Pierce pedig egy Prime, Nevada okkal érzi hát öngyilkos-küldetésnek ezt az egészet.
A képessége abból áll, hogy mindig tudja, ki mikor hazudik, mond igazat, vagy ferdíti el az igazságot. A besorolása nem derül ki, minden hivatalos okiratában az szerepel, hogy semmilyen mágiával nem reldelkezik.
A nyomozás a semmiből indul be, alig egy nap alatt felveszi a kapcsolatot Adam-el, és sikeresen elraboltatja magát a világ (egyik) legjobb mágusával, Mad Rogan-el, aki egy nagyon bonyolult varázslat segítségével akarja kikérdezni Nevadát, de a lány ellenáll, és megtöri a varázst, közben sem vesztve el cinizmusát:
“You’re rich, right?” My voice came out rough.  
“Yes.”  
“Couldn’t you spring for air-conditioning in the room?”  
“I didn’t expect to sit here for hours. But if you’re too hot, feel free to take the bra off.”  
I gave him the finger. 
“What are you?” he asked. 
 “I’m the woman you chained in your basement. I’m your captive. Your . . . victim. Yes, that’s the right word. All of that education. How come nobody ever explained to you that you can’t just kidnap people because you feel like it?”

Mad Rogan mellesleg úgy kerül a képbe, hogy a volt családtagja, Kelly könyörög neki, hogy keresse meg a fiát, aki részt vett abban a gyújtogatásban, ami miatt Adam-et körözik. Mivel a fiút nem találta, minden lehetséges módszerrel Adam keresésére indult, amihez összekötőkapocs volt Nevada.

Miután túltették magukat kezdi ellenségeskedéseiken (ez nem történik meg, úgy mi lenne benne az izgalom), mint partnerek vetik bele magukat a nyomozásban, miközben igen érdekes pillanatokat élnek át, amihez Nevada humoros és tiszteletreméltó családja is hozzájárul:
“Rogan,” I said. “Lift up your shirt.”  
He pulled his Henley up, exposing his side. A folded paper towel covered his lower ribs, held in place by duct tape.  
“What is this?” I demanded.  
“It’s a bandage,” Bern said.  
“No, it’s not.”  
“Yes, it is,” Grandma Frida said. “Sometimes you cut your finger and you wrap the paper towel around it real tight, slap some duct tape on it, and good to go.”  
“Your father used to do this,” Mom told me. “I swear, it’s like every man is born with it, or they must take some secret class on how to do it.”


“Do you have a girlfriend?” Grandma Frida asked.  
I put my hand over my face.  
“No,” Mad Rogan said.  
“A boyfriend?” Grandma Frida asked.  
“No.”  
“What about . . .”  
“No,” Mom and I said in unison.  
“But you don’t even know what I wanted to ask!” 
“No,” we said again together.  
“Party poopers.” Grandma shrugged.


“You’re Mad Rogan!” Leon burst out. 
“Yes,” Mad Rogan said, his voice calm. 
“And you can break cities?” 
“Yes.”  
“And you have all this money and magic?”  
“Yes.”  
Where was Leon going with this?  
My cousin blinked. “And you look . . . like that?”  
Mad Rogan nodded. “Yes.”  
Leon’s dark eyes went wide. He looked at Mad Rogan, then glanced down at himself. At fifteen, Leon weighed barely a hundred pounds. His arms and legs were like chopsticks.  
“There is no justice in the world!” Leon announced.
 Rogan és Nevada karaktere is élethű, a tetteik miatt szimpatikussá válnak, és a nyomozós jelenetek is izgalmasak. Összességében egy igazán jól felépített regényt kaptunk, amit ahogy a kezembe vettem, le sem tudtam tenni. Elkezdtem olvasni nyolc körül, és bár fel kellett kelnem vacsorázni, azon a szüneten kívül megállás nélkül olvastam hajnali fél kettőig. Bátran kijelentem, ezek a könyvek azok, amikért olvasok - hogy ilyen szépségeket találhassak.


“I really would like to know,” he said with genuine curiosity. “The next time I kill someone, I’d like to do it in a way that doesn’t freak you out.” 

“How about you don’t kill anybody for a little bit?” 

“I can’t make that promise.” 

Small talk with the dragon. How are you? Eaten any adventurers lately? Sure, just had one this morning. Look, I still got his femur stuck in my teeth. Is that upsetting to you?
“So the best way to fight you is to strip naked and attack?”
His eyes flashed with a wicked light. “Yes. You should try it and see what happens.”




I wondered if Mad Rogan ever got shocked . . . okay, I needed to stop obsessing over those eyes. (…) If I kept going this way, I’d end up on Herald, trawling for Mad Rogan fanfic. We made love as the city fell around us, raining down concrete in chunks of despair . . . Yeah, right.


Mennyire ajánlom? 5/5

Kedvenc karakter: 'Mad' Rogan, Nevada
Legrosszabb karakter: -
Legjobb a könyvben: Rogan és Nevada együtt
Legrosszabb a könyvben: -
Borító: 5/3 - félrevezető. A pasi szeme nem is jégkék, bár a háttér plusz jelentéstartalmat hordoz.
Cím: 5/3 - az ember valami erőteljesen erotikus dolgot várna tőle, pedig nem az. Az utolsó oldalak egyikén hangzik el, és nem is a főszereplőpárosunk szájából
Az egész: 5/5**

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése